Ballonnen en milieu

Heliumballonnen en de groeiende misvattingen

Steeds vaker moeten de verantwoordelijk ondernemende ballonleveranciers van ons land zich verdedigen tegen de negatieve publiciteit rondom ballon oplatingen die helaas gebaseerd zijn op een aantal misvattingen.

1: Heliumballon is niet van plastic

Latex ballonnen

Er bestaan twee soorten ballonnen: Latex en folie. Latex ballonen zijn de enige soort ballonnen die gebruikt worden bij oplatingen.

Folie ballonnen

Latex ballonnen  worden gemaakt van het sap van rubberbomen en een Latex ballonnen zijn 100% biologisch afbreekbaar. en zijn eerder afgebroken door de natuur dan een Eikenblad of een bananenschil.

2: Latex ballonen doden geen dieren

Hoewel het tegendeel op grote schaal beweerd wordt in de kranten en media, zijn het feitelijke bewijzen die ontbreken. Het feit is, zelfs na vier jaar, hebben onderzoekers geen ??enkele studie kunnen vinden die de bewering dat latex ballonnen dodelijk zouden zijn, kan ondersteunen.

Dieren stikken of sterven niet door het opeten van een latex ballon. Twee studies, uitgevoerd door de Universiteit van Miami, ontkrachten beweringen van overlijden als gevolg doorslikken van een ballon.
In deze studies werden zeeschildpadden doelbewust stukken van latex ballonnen gevoerd. In alle gevallen werd de opgegeten latex ook weer ontlast door de schildpadden. Geen van de schildpadden stikte in de ballonnen.

3: Ballonwedstrijden zijn niet schadelijk voor het milieu

Uitgevoerd door erkende professionele ballonleveranciers zijn oplatingen niet milieubelastend. Professionals gebruiken uitsluitend biologisch afbreekbare latex ballonnen en lossen de ballonnen vanuit een net, zonder linten, touwtjes, clips of andere voorwerpen eraan bevestigd. De uitzondering hierop is het gebruik van gerecycled papieren kaart voor ballonwedstrijden. Laat de klant zelf los, luidt het advies met nadruk, de kaarten te bevestigen met een touwtje van vlas of het lintje, heel kort af te knippen.
De ballonkaartjes zijn zo ontworpen dat ze volledig afbreken in het milieu als ze niet gevonden en geretourneerd worden als onderdeel van de wedstrijd. Latex ballonnen stijgen hoog in de atmosfeer,
waar 90% bevriest en/of uit elkaar brokkelt en in kleine versnipperde stukjes, onschadelijk, terug naar
de aarde dwarrelt.

Boosdoener erkennen

Ballonnen die gevonden worden op de stranden etc. zijn in de regel met een voorwerp bevestigd, zelfs zoiets simpels als een lintje dus. Meestal, zijn de gevonden ballonnen gebonden in een cluster. De kluwen van lintjes is dan de boosdoener. Zelden wordt een folieballon gevonden. Dergelijke ballonnen worden niet gebruikt bij ballonwedstrijden of oplatingen. Dit zijn toevallig losgeraakte (decoratie)ballonnen, meestal per ongeluk ontsnapt. Een professioneel ballonleverancier bevestigt altijd een gewicht aan alle Helium gevulde ballonen die niet bedoeld zijn voor loslaten. Dit ter voorkoming dat ze per ongeluk ervan doorgaan.

Oplosbaar lintje als oplossing

Als branche willen de Nederlandse ballonleveranciers verantwoording nemen en verbeteren waar mogelijk. Op dit moment wordt gezocht naar en zijn bezig met de ontwikkeling van een lintje dat makkelijk oplosbaar in water is. Denk aan folie die om vaatwassertablet zit.

Fact or Fiction?

De anti-lobby door dierenactivisten die schadelijkheid claimen weigeren tot op heden om vertegenwoordigers van ballon industrie gedocumenteerd bewijs te leveren. Al in 1988 heeft een Amerikaanse rechtbank door milieu activisten geleverde argumenten onderzocht en vervolgens ballonnen vrijgesproken van elke mogelijke schade aan het milieu.

Toonaangevende schildpad onderzoekers van het Virginia Institute of Marine Science, de Universiteit van Texas en de Okeanos Ocean Research zeggen in openbare verklaringen ballonnen vrij te spreken van verdenking als oorzaak van de zeeschildpad sterfgevallen. Hun verklaringen ondersteunen verder dat er geen bewijs is, die hen in staat stelt om te stellen dat latex ballonnen dieren doden.

Vraag: Is het waar dat ballonnen zijn gevonden in ingewanden van zeedieren?

Antwoord: Ja, dat is waar. Ondanks dat het klopt dat sommige dieren ballonnen gegeten hebben, is desondanks latex niet giftig, en kleurstoffen in ballonnenkleur niet toxisch.

Vraag: Is het waar dat ballonnen zeeschildpadden doden?

Antwoord: Nee Onderzoek toont aan dat zeeschildpadden ballonnen weer ontlasten (uitpoepen).

Vraag: Blokkeren ballonnen niet de ingewanden van zeedieren?

Antwoord: Niemand heeft tot op heden sluitend kunnen aantonen dat Latex ballonen de doodsoorzaak was bij zeedieren als gevolg van geblokkeerde ingewanden of op enig andere wijze.

De hoeveelheid ballonnen dat geproduceerd wordt is vele malen minder dan plastic zakken, six-pack ringen, vislijn, foam cups en containers, chirurgische handschoenen en een veelvoud van echt schadelijk afval. Trouwens, nogmaals ballonnen zijn niet van plastic! Vergeet niet, ze zijn gemaakt van latex, een product is van rubberboom sap en heeft natuurlijke eigenschappen die het mogelijk maken dat het 100% biologisch afbreekbaar is.

Hoe lang duurt het voor een ballon biologisch afgebroken is?

Oxidatie is de eerste stap in her vergaan van een latex ballon en het begint binnen ongeveer een uur na het opblazen. Onderzoek werd in juli 1989 uitgevoerd met een verscheidenheid van ballonnen, onder verschillende omstandigheden en geconcludeerd dat de ontbindingstijd voor ballonnen ongeveer dezelfde tijd is als voor een eikenblad.

Een studie uitgevoerd in juli 1989 uitgevoerd meldde dat 90-95% van de latex ballonnen in de atmosfeer steeg tot een hoogte van ongeveer 8 km, op deze hoogte gebeuren er twee dingen met de ballonnen:

1- De temperatuur op die hoogte is 40 ° onder nul. De ballon bevriest eigenlijk en wordt bros, breekbaar.

2- De luchtdruk daalt zover dat het helium in de ballon uitzet en de ballon uit elkaar brokkelt.

De combinatie van deze twee effecten laat de ballon in een verbrijzelde staat uit elkaar vallen. Dit betekent dat de ballon wordt gereduceerd vlokken van natuurrubber ter grootte van een stuiver die terugvallen naar de aarde om daar verder tot ontbinding over te gaan.

Er is geen bewijs te suggereren dat alle losgelaten ballonnen in de oceaan vallen.

Het vereist 28 miljoen ballonnen, opgeblazen tot volle grootte, om een vierkante mijl te bedekken. Als alle 12.000 bekende ballonleveranciers in de hele Verenigde Staten, ieder 1000 ballonnen tegelijkertijd loslaten, en ze zouden allemaal op dezelfde plaats op hetzelfde moment vallen, zouden ze minder dan de helft van die vierkante mijl omvatten.

Tot op heden, was de grootste ballon oplating in een keer 1,4 miljoen ballonnen. Als al deze ballonen op dezelfde plaats, op hetzelfde moment zouden zijn gevallen, praten we ongeveer over minder dan een twintigste van een vierkante mijl.

Gezien het feit dat minder dan 5-10% van de losgelaten ballonnen ooit intact de oceaan bereikt, is dit aantal bijna verwaarloosbaar.

Op 20 oktober 1988 heeft het Hof van de Verenigde Staten in Seattle, Washington zich uitgesproken tegen milieuactivisten die een poging deden om een ??ballon oplating te stoppen. De rechtbank vond geen aanwijsbare oorzaak dat ballonnen schadelijk voor het milieu zijn. Activisten beweren dat zeeschildpadden ballonnen aanzien voor kwallen. Dit is pure speculatie en er is nooit een wetenschappelijke studie geweest naar hoe schildpadden denken over eten.

Verder, als latex ballonnen op juiste manier zijn vrijgelaten, zal meer dan 90% in atmosfeer bevriezen, breken en in onschadelijke fragmenten uiteenvallen.

Meer informatie en voorlichting:

graag contact opnemen via mail naar degroeneballonnederland@gmail.com en een van ons neemt zo spoedig mogelijk contact op.